TAYLAND'A DAİR HERŞEY THAI CHILI'DE ....

5.07.2011

FESLEGENLİ TAVUK / GAI PAD BAI KRAPOW

Fesleğenli tavuk Tayland da çok  popüler olan bir  yemek buharda pirinç ile birlikte yeniliyor. Acılı ve acısız olarak hazırlanabiliyor.
Tay yemeklerine çok aşina olmayan kişilerin de beğendiği bir yemek ayrıca yapılışıda çok kolay. Tayland da 3 farklı fesleğen çeşidi var bu yemekte kullanılan  Bai krapow / Holy basil  bizdeki reyhan  yada mor fesleğen diye bilinen fesleğene en yakın tadda  o yüzden tarifimizde reyhan kullanacağız.





Malzemeler ; 2 kişilik
  • 300gr tavuk bonfile
  • 1 demet reyhan ( mor fesleğen)
  • 5 diş sarımsak
  • 5-6 adet küçük taze acı biber (acı sevenler daha çok kullanabilir)
  • 1 adet orta boy dolmalık biber
  • 1 adet orta boy kırmızı biber (kapya denilen)
  • 2 yemek kaşığı balık sos
  • 1 yemek kaşığı soya sos
  • 1,5 yemek kaşığı istiridye sos
  • 2,5 yemek kaşığı mısırözü yağı
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker





Yapılışı,

Tavuk parçalarını  çok küçük parçalar halinde kesin .

Sarımsak ve acı biberleri havanda ezin. (Rondoda da parçalayabilirsiniz)

Dolma biberi ve kırmızı kapya biberi 2-2,5 cm  boyunda gibi ince şeritler  halinde kesin.

Reyhanı yıkadıktan sonra yaprakları dallarından kopararak suyunu süzün. (Büyük yaprakları 2-3 parçaya ayırabilirsiniz, orta ve küçük yaprakları o şekilde kullanabilirsiniz)

Wok yada büyük bir tavaya yağı koyun, ezilmiş sarımsak ve biberi katın orta ateşte karıştırın sarımsak kokusu çıkar çıkmaz tavuk etini atın iyice karıstırın. (Sarımsak çabuk yanar ve yemeğin tadını bozabilir o yüzden dikkatli olmak gerekli)

Tavuk  biraz piştikten ve suyunu çektikten sonra tüm sosları koyun, kesilmiş dolma biberi ve kırmızı biberi katın, iyice kariştırın ve toz şekeri ilave edin.

Tavuk iyice pişince reyhanı  da katın  ve iyice karıştırın, reyhan çabuk piştiği için birkaç kere karıştırdıktan sonra ocağı kapatın.


NOTLAR ;
  • Tayland da bu yemek tavuk,dana eti, domuz eti ,karides  ile de yapılıyor.

  • Acı küçük taze biber bulamazsanız  marketlerde paketlerde satılan jalepano biberlerinden kullanabilirsiniz

  • Tayland da hangi et  çeşidi kullanılırsa kullanılsın ya çok çok küçük parçalar halinde kesiliyor yada kıyma haline getiriliyor.
           Bu kıyma şeklinde kullaniminın genel türk damak tadına uymadığını söyleyebilirim ayrıca bir çok  Tayland dışındaki ülkelerdeki  Tay restoranlarında da  genellikle küçük parçalar halinde kesim yada jülyen kesim kullanılıyor. Yani kısaca pişirirken istediginiz gibi kesebilirsiniz ama Tayland da yedikleriniz kıyma şeklinde olacaktır.
  • Aşağıdaki resimdeki yemek  fesleğenli tavuk, buharda pirinç ve kızarmış yumurta (Kai daw ). Bu kombin ögle yemeklerinde çok tercih ediliyor.

3 yorum:

  1. Mmmmm. Cok lezzetli gozukuyor. Tarifi de cok kolay ve basit anlatmissiniz. En kısa zamanda deniyeceğim.

    YanıtlaSil
  2. Hiç Tayland mutfağı denemedim ama görüntü gel beni ye diyor.. Fazlasıyla iştah açıcı duruyor..

    YanıtlaSil
  3. Play Free Slots at Mapyro Casino
    Free Slots. 서울특별 출장샵 Play free 세종특별자치 출장마사지 slots machines 사천 출장마사지 with friends from anywhere in New Jersey. No download required, 정읍 출장안마 just start playing! No download 영천 출장마사지 required, just start

    YanıtlaSil