Tayland yemeklerini pişirmek için mutfağınızda mutlaka olması gereken soslar benim muhteşem üçlü dediğim Balık sos (Fish sauce -Nam Pla), İstiridye sos (Oyster sauce - Nam man hoy ) ve Soya sos ( Soya sauce - Siew).
Özellikle balık sos Tayland mutfağının en karakteristik sosudur. Bu soslar marketlerimizde satiliyor ama ben market market dolaşamam bir kere de hepsini bulup alayım derseniz istikamet Macro marketler olmalı. Yoksa bazı Migros ve Carrefour larda da var ama hepsinde değil.
Bu sosları biraz tanıyalım sonrada tariflerde kullanalim.
Özellikle balık sos Tayland mutfağının en karakteristik sosudur. Bu soslar marketlerimizde satiliyor ama ben market market dolaşamam bir kere de hepsini bulup alayım derseniz istikamet Macro marketler olmalı. Yoksa bazı Migros ve Carrefour larda da var ama hepsinde değil.
Bu sosları biraz tanıyalım sonrada tariflerde kullanalim.
Çok tuzlu bir sos olduğundan yemeğe pişirme sırasında çoğu zaman tuz ilave etmeye gerek kalmaz. Hem çeşitli yemeklerde hemde masa sosu olarak çok kullanılır.Kokusu daha önce denememiş kişileri ilk başta rahatsız etsede yemeklere kattığı lezzet inanılmazdır ve yemeklerde piştikten sonra kokusunun keskinliği kalmamaktadır. Oda sıcaklığında çok uzun süre saklanabilir .
Ülkemizde ''Squid '' ve ''Pantai ''marka balık soslarını bulmak mümkün, ikiside Tayland'ın önemli markaları. Ben Squid markayı kullanıyorum.
*Vejetaryenler tariflerde balık sos yerine soya sos kullanabilirler.
İSTİRİDYE SOS (OYSTER SAUCE - NAM MAN HOY); İstiridye sos istiridyelerin soya sos ve tuz ile kaynatılmasından elde edilir, yoğun kıvamı için de nişasta ve renk için caramel kullanılır.Kahverengi renkli ve yoğun kıvamlıdır.
Noodle'lar, sote sebze, et ve deniz ürünlerinde çok kullanılıyor. Tayland istiridye sosu diğer ülke ürünlerine göre daha az tuzludur. Açıldıktan sonra sık kullanılmadığı takdirde buzdolabinda saklanabilir.
SOYA SOS ( SOY SAUCE - SIEW); Soya sos soya fasulyesinin, buğday, tuz ve su ile mayalanmasından elde edilir. Kahverengi renkli tuzlu ve Çin kökenli bir sostur.
Light ve Dark çeşitleri vardır. Light Soya sos hem pişirme esnasında hemde masa sosu olarak en yaygın kullanılandır, rengi daha açık ve daha tuzludur. Dark soya daha yoğun ve koyu renkli olup yemeğe daha çok renk vermektedir, et marine etmede daha çok tercih edilmektedir, yemeklerde kullanıldığında tad olarak ikisi arasında çok bariz bir fark olmaz.
Tayland, Çin, Japon ve diğer asya ülkelerinin üretimi soya soslarının tadları birbirinden biraz farklılık göstermektedir. Tayland soya sosu daha az tuzludur. Soya sos Tayland mutfağında noodle ve sote yemeklerde çok kullanılır. Soya sos tuzlu olduğu için pişirme esnasında yemeğe çoğu zaman ilave tuz konması gerekmez. Sık kullanılmadığı durumlarda buzdolabında saklanabilir. Supermarketlerde kolaylıkla bulunmaktadır.
Light ve Dark çeşitleri vardır. Light Soya sos hem pişirme esnasında hemde masa sosu olarak en yaygın kullanılandır, rengi daha açık ve daha tuzludur. Dark soya daha yoğun ve koyu renkli olup yemeğe daha çok renk vermektedir, et marine etmede daha çok tercih edilmektedir, yemeklerde kullanıldığında tad olarak ikisi arasında çok bariz bir fark olmaz.
Tayland, Çin, Japon ve diğer asya ülkelerinin üretimi soya soslarının tadları birbirinden biraz farklılık göstermektedir. Tayland soya sosu daha az tuzludur. Soya sos Tayland mutfağında noodle ve sote yemeklerde çok kullanılır. Soya sos tuzlu olduğu için pişirme esnasında yemeğe çoğu zaman ilave tuz konması gerekmez. Sık kullanılmadığı durumlarda buzdolabında saklanabilir. Supermarketlerde kolaylıkla bulunmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder