Pirinç Tayland mutfağının temeli. Buharda pişmiş pirinç Tay mutfağının daha doğrusu genel olarak Uzakdoğu mutfaklarının ekmeği gibi. Acılı ve baharatlı yemekler buharda pişirilmiş pirinç ile yenilerek dengeliyor.
Biz nasil hiçbir şey bulamazsak peynir ekmek yeriz deriz bunun Tay versiyonu da hiçbir şey bulamazsak pirinç ve balık sos yeriz şeklindedir.
Buharda pirinç pişirmek için elektirikli pirinç pişiricisi (Rice cooker) veya 3 parça dan oluşan buharda pişirici çok yaygın olarak kullanılıyor veya tabii ki normal tencerede de çok kolay pişirilebiliyor.
Malzemeler; 2 kişilik
- 1 kase Yasemin Pirici
- 2 kase su (oda sıcaklığında)
Yapılışı,
Pirinci soğuk su altında 3-4 kez iyice yıkayın (yıkama suyu berrak akana kadar)
Yıkanmış pirinci tencereye koyun üzerine suyu ilave edin, tencerenin kapağını kapatın.
Çabuk kaynaması için ocağı iyice açın. (Yaklaşık 5 dk sonra kaynıyor)
Kaynayınca pirinci karıştırın ve ocak ayarını en kısık haline getirin.
Yaklaşık 15 dk sonra ocağı kapatın. Pirinçler iyice suyu çekmiş, yumuşamış, tane tane olmalıdır.
Toplam pişme suresi aşağı yukarı 20 dk. Çelik veya teflon tencereye göre süre daha az yada çok olabilir, önemli olan pirinçlerin tane tane lapa olmadan pişmesi. Yani elektirikli pirinç pişiricisi (Rice Cooker) kullanmıyorsanız gözünüz tencerede olsun yoksa pirinciniz lapa haline gelebilir. Pişmesine yakın çıkan mis gibi koku aslında iyi bir uyarıcı:)))
Kişi sayısına göre miktarları aynı oranda arttırabilirsiniz.
NOTLAR
- Buharda pirinç buzdolabında bozulmadan 2-3 gün muhafaza edilebir. Fried rice yada pirinç çorbası yaparken de bu kalmış pirinci kullanıyoruz. Fried rice gibi yemekler arta kalmış buharda pirinci değerlendirmek amacıyla yaratılmıştır.
- Arta kalmış pirinciniz yoksa ve fried rice veya pirinç çorbası yapacaksanız yeni hazırladığınız pirincin soğumuş olduğuna dikkat edin.
- Yasemin pirinciniz yoksa normal pirinç ile de buharda pirinç pişirebilirsiniz fakat lezzet farklı olacaktır.
- Sticky rice Tayland’da çok kullanılıyor özellikle ülkenin kuzey ve kuzey doğusunda. Hazır pirinçden bahsederken bu pirinç türünden de bahsetmek istiyorum. Sticky rice, glutinous rice’dan yapılıyor ve yüksek oranda nişasta içerdiğinden pişerken taneler birbirine yapışıyor ve adı da bu özelliğinden geliyor. Acılı yemeklerle ve körilerle yeniliyor.
Tatlılarda da glutinous rice çok kullanılıyor mesela ''sticky rice with mango'' çok popüler ve lezzetli bir tatlı.
Bu pirinç türü (Glutinous rice ) şu anda ülkemizde marketlerde bulunmadığı için tarifini vermiyorum. (Aslinda zaman zaman glutinous rice ithal eden firmalar oluyor ama profesyonellere yönelik pazarlaniyor marketlerde satılmıyor)
deneyecegim
YanıtlaSil