TAYLAND'A DAİR HERŞEY THAI CHILI'DE ....

20.08.2011

THAIFEX - WORLD OF FOOD ASIA 2011 / THAIFEX GIDA FUARI BANGKOK

Haziran ayinda Bangkok'dan döndükten sonra yazmayı düşündüğüm Thaifex Gıda fuarını ancak gördüğünüz gibi tembellik demeyelim de yaz rehaveti sebebiyle ancak ağustos ayında yazıyorum :)

                                                              
Tayland Ticaret Bakanlığı Dış Ticaret Gn Md Mrs. Nuntawan Sakuntanaya
Thaifex  Gıda fuarı her sene Mayıs ayında düzenleniyor bu seneki 25-29 Mayis tarihlerindeydi ve Asyanin en büyük gıda fuari olma özelliğine sahip. Zaman zaman Istanbul Tayland Ticaret Merkezi  sağolsun davet ederler,  çok güzel otellerde de ağırlarlar.


                                                                   
Fuar açılışı  Tayland Ticaret Bakanlığı Dış Ticaret Genel Müdürü, Tayland Ticaret Odası ve organizasyonu yapan Koelnmesse başkanı tarafından yapıldı, Tayland güzeli de oradaydı hakikaten çok güzeldi, zayıflığı, inceliği kıskandıracak seviyedeydi::) Tacı'da çok güzeldi. 
                                               
Miss Thailand
                                     
Bu sene fuar önceki senelere göre daha  kalabalık geldi bana istatistiklerde beni doğruluyor bu konuda .
2011'de fuar sergi pavyonu sayısı 2600 civarı. Ticari ziyaretçi sayısı 22.000 den fazla son iki gün herkesin ziyaretine açık olunca tabii sayıda  çok daha artıyor, fuarın son iki günü herkese açık ve  o günlerde satış yapılıyor, ziyaretçiler istedikleri ürünleri alabiliyorlar, ilk üç gün sadece ticari ziyaretciler için. 100 farklı ülkeden ticari ziyaretçi katılımı var.

Fuara katılan ülke sayısı 24'den fazla bunların arasında Japonya, USA, Kore, Singapur, Çin, Hollanda vs gibi bir çok ülke var.

Fuarda Yiyecek ve içecek endüstrisine ait bir çok şey var Dondurulmus deniz ürünleri , Konserveler, Pirinç ve pirinç ürünleri, Organik ürünler, Et & Tavuk ürünleri, Süt ürünleri, Şekerlemeler, Tatlılar, Alkollü ve alkolsüz ürünler aklınıza ne gelirse mevcut.
                                                       
                                                              
                                                                                                                                             
Gıda ürünlerinden başka otel ve restoran malzemeleri, catering teknolojileri, teknik malzemeler ayrıca paketleme teknolojileri, soğutucu sistemleri, içecek teknolojileri, ürün sergileme, mağaza düzenleme, parekendecilik teknolojisi vs gibi birçok alanda faaliyet gösteren firmalar katılıyor (Daha yazmadığım bir çok yiyecek ve içecekle alakalı alanlar var ama bu konularla ilgilnmeyenleri sıkmayayım)
 Bir de  Halal food denen İslami kurallara göre üretilmiş gıda ürünleri bölümü ve Halal stardartlarına uygunlukla ilgili teknolojilerde fuarda mevcut.
                                                                     

                                  
                                                                                                                                             
Fuar IMPACT Exhibition Center da yapılıyor çok büyük bir alan yürümekten  insanin ayaklarına kara sular iniyor ama iyi tarafı bunu aksam otele dönene kadar farketmiyorsunuz sağa sola bakmaktan::))
 Ama pırıl pırıl iç açıcı bir mekan, havalandırma güzel, food court çok  zengin her zevke uygun yiyecek var ayrıca fuar alanının binası içinde çeşitli yerlerde farklı ülke mutfaklarına  ait restoranlarda var .

Bu gidişimde daha farklı yerler ve restoranlar keşfettim. Fuarın alt katında çok sayıda seminer ve toplantı salonu var, ticari katılımcılara yönelik ilk 3 günde buralarda Gıda sektörüyle alakalı çeşitli seminerler vardı. 

Impact fuar alanının iç dizaynı hakikaten başarılı ihtiyacınız olan her yere kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz, giriş-çıkış kapıları çok sayıda, mesela  tuvaletleri o kadar sık ve ulaşılabilir yerlere akıllıca yerleştirmişler ki uzun uzun yürümeden fuar alanından çıkmadan ulaşabiliyorsun mimarlari tebrik etmek lazim vallahi, nedense böyle fuar alanları vede alışveriş merkezlerinde garip yerlere koyarlar arayıp bulana kadar yorulursun gezecek halin kalmaz::))

                                                                           
                                                                            
                                                       
Fuarda ayrıca 5 gün boyunca son 2 yıldır yapılan Taylandlı ahçıların yarışmaları (Thailand Chef''s Competition) vardı. Hakikaten çok güzeldi ve çekişmeliydi, jüride çok ciddiydi .

                                                                          
İlk gün Pad Thai (en meşhur Thai noddle yemeği ) yarışması ve canlı sebze ve meyve oyma süsleme (Carving) gösterisi oldu. Bu sebze ve meyve oyma sanatı aslında yıllardır yapılıyor fuarda (hatta eskiden daha estetik ve yaratıcı şeyler vardı).

İkinci gün Thai set menu yarışması vardı serbest stilde vede Thai  tatlı tabakları, üçüncü gün fusion set menu serbest stil yarışması ve kek süsleme gösterisi yapıldı.

Dördüncü gün Italyan makarnası yarışması ve buz oyma ve süsleme show'u yapıldı . Beşinci gün Hindistan cevizi sütlü tavuklu çorba yarışması  ve serbest stil buz süsleme gösterisi vardı. Hergün kazananlara ödülleri verildi.

                                                             
                                      

Pomelo meyvesinden yapılmış olan bu sevimli köpek favorim oldu, yukarıda  resmi olan carving yapan ahçıya ait . (Pomelo içi greyfurt benzeri ,dışı yeşil renkli, greyfurttan daha büyük ve tadı greyfurta göre daha az ekşi bir meyve bazen Migroslarda bulunuyor)

Bence çok değişik ve yaratıcı olmuş yıllardır hep havuçtan, patatesten, karpuzdan vs yapılanlarını sıkca gördük, böyle dediğim için havuçtan yapılanı küçümsediğimi zannetmeyin 3-4 sene önce Toi beni bir gün oturtup hadi carving yapmayı öğren dediğinde kolay bir şey zannetmiştim ama değilmiş o gün bolca havuç yediğimi hatırlıyorum denemelerim sırasında::)))  Bir heves aldığım özel carving bıçağım da kim bilir nerede::))))





                 

                                     

  

                                                                          
                                        
Gerek Gıda fuari yada diğer fuarlarla ilgilenler aşağıda sitelerden bilgi alabilirler, önümüzdeki aylarda BIG&BIF (Hediyelik eşya ve dekoratif ev eşyaları fuari ), Mücevherat fuarı vs gibi fuarlar var  (En çok ilgimi çekenleri örnek yazdım tabii::))
http://www.thaitradefair.com/
http://www.thaitrade.com/
http://www.worldoffoodasia.com/




                                                                                                                                         
                                                                                         
                                                      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder